Syrinhortensia – den aller vakreste høstbusken!

Syrinhortensia – den aller vakreste høstbusken!

Syrinhortensia – den aller vakreste høstbusken!

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) er en favoritt for mange hageeiere. Her skal du få mine beste tips om hvilke sorter du kan velge og hvordan du skal få denne blomsterbomben til å trives.  Myk sensommerblomstring som beveger seg fra hvitt til rosa – jeg sier ja, takk!
Syrinhortensia – Hydrangea paniculata
Hvis du holder utkikk vil du se syrinhortensia formet både som busker og små trær, i tillegg til at den brukes i store krukker. Det kommer rett og slett an på hvilken sort du velger og hvordan du beskjærer. Har du tålmodighet og fjerner smågreiner kan du etter hvert få et oppstammet eksemplar slik som i Botanisk hage i Oslo.
Prakteksemplar av syrinhortensia i Botanisk hage i Oslo
Syrinhortensia kommer opprinnelig fra Japan. Der kan det være kaldt, noe som gjør at den også trives godt her hos oss. Hvilken herdighetssone den tåler varierer litt med sorten. H4 går i alle fall bra og noen er så tøffe at de greier seg helt til H6.
Som navnet tilsier er dette en hortensia som vanligvis har litt avlange, syrinlignende blomstertopper. Likevel finnes det noen sorter som har mer bolleformede blomster, som kan være vanskelig å skille fra vierhortensia. Og skal jeg være helt nøyaktig er det vel høyblader og ikke blomster vi egentlig beundrer.
Det er lite som slår en syrinhortensia i full blomst.
Det finnes mange ulike sorter i handelen og disse vet jeg i alle fall at det er mulig å få tak i nå i slutten av august:
‘Pinky Winky’ vokser opprett med litt hengende hvite og senere rosa greiner og blir 2-3 meter høy.
‘Grandiflora’ blir tre meter høy med hvite blomster og egner seg godt til å stå alene.
‘Bobo’ er kompakt og blir ikke mer en 60-90 cm høy.
‘Diamant Rouge’ blir skarpere rosa om høsten og halvannen meter høy.
‘Silver Dollar’ blir også halvannen meter høy, men er rent hvit.
‘Little Lime’ holder seg under meteren.
‘Sundae Fraise’ blir helt rød etter hvert og et par meter høy.
Syrinhortensia ‘Bobo’
 Jorda bør, som for de fleste vekster, være næringsrik og vel drenert. Det betyr at du kan gjødsle den om våren, passe på at den ikke tørker fullstendig ut i varme somre og sørge for at den ikke blir plantet slik at den blir stående i vann. Den kan være fin sammen med vårblomstrende rododendron, ettersom den også tåler at jorda er litt sur. De fleste sortene tåler både sol og halvskygge, så du har egentlig alle muligheter til å lykkes med denne. Jeg må innrømme at jeg selv har tatt knekken på en ‘Pinky Winky’, men det skyldes rett og slett at den ble helt overgrodd av andre planter. Litt lys og luft rundt seg vil nok syrinhortensiaen ha.
Tettplantet ‘Pinky Winky’ med høstormedrue og blærespirea ‘Diablo’
Egentlig er er det ingen grunn til å bruke mye tid på å beskjære syrinhortensia. Har du plass så la den vokse og nøy deg med å klippe bort det som er ødelagt av frost og snøbrekk. For å få en fin form kan du også skjære bort greiner som vokser innover i busken. Skal du beskjære kan det være greit å vite at blomstene kommer på årets skudd. Dette betyr at du kan beskjære om våren uten at dette går på bekostning av blomstringen. Men, det kan være lurt å klippe av de tunge blomsterhodene når de er visne, Da unngår du at snøen legger seg så tungt over busken at greinene knekker. Alternativt kan du binde den opp om høsten, noe du kan lese mer om her.
Dekorativ syrinhortensia mot hvitrandet hosta ‘Patriot’.
Er du like glad i hortensia som meg kan du lese om vierhortensia her, stuehortensia her og klatrehortensia her.
Ha en fortsatt strålende høst i hagen alle sammen!

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website