Thuja – eller kanskje nei

Thuja – eller kanskje nei

Thuja – eller kanskje nei

Se deg rundt og du finner thuja absolutt overalt! At den er populær som hekkplante er ikke så rart. Den er vintergrønn og suveren dersom du effektivt vil hindre innsyn i hagen. Samtidig er den billig i innkjøp. Men hvorfor er det da så mange som hater thuja? Jo, fordi en mislykket thujahekk er noe av det tristeste som finns. Ustelt, brunsvidd eller ruvende…. Ordentlig kjedelig kan den også være. En grønn, steril vegg er ikke mye gøy. Og så har vi assosiasjonene til kirkegårder da – der er det mye thuja der.

Når du kjøper thuja (Thuja occidentalis) skal du være klar over at dette er et tre som blir over 15 meter høyt hvis det får vokse fritt. Er det ikke et 15 meter høyt tre du er på jakt etter, så må du innstille deg på at thujaen må beskjæres.
Det finnes mange ulike thuja, men til hekk brukes sortene ‘Brabant’ og ‘Smaragd’. ‘Brabant’ er den du oftest finner på tilbud. Den er hurtigvoksende og grei nok, men uryddig og litt løs i veksten. I tillegg har den en tendens til å gulne. ‘Smaragd’ er dyrere i innkjøp. Den er kjegleformet, smalere og tettere i veksten og har også en mer intens grønnfarge. Den vokser litt saktere, men det vil du med årene sette pris på. På bildene under ser du ‘Brabant’  øverst og ‘Smaragd’ nederst.
Thuja får du kjøpt i potte eller som klumpplante (åpen rotklump med netting rundt). Du kan også velge mellom ulike størrelser. Pass på at thujaen du kjøper er av god kvalitet og plant den helst umiddelbart etter innkjøp. Blir den utsatt for tørke er nemlig løpet kjørt.
Planteavstanden kommer an på hvor fort du vil ha hekken tett. Kjøper du småplanter kan du beregne 2,5 plante pr. meter, men er du tålmodig kan du ha større planteavstand.
Når det kommer til planting er det i grunnen greit. Dette er rådene fra: thuja.no
  • Grav en 40 cm dyp grøft der hvor hekken skal være, grøften skal være dyp nok til at hele klumpen av røtter skal kunne dekkes over med to- til tre cm. jord. Bredden på grøfta bør være ca. dobbelt så bred som klumpen av røttene, ca. 50 cm.
  • Legg litt kukompost i bunnen av grøfta og vann.
  • Putt planten i grøfta, fyll på med jord rundt planten og tråkk godt slik at planten står stødig.
  • Strø et tynt lag med gjødsel rundt planten og vann godt slik at næringen renner ned i jorden.
  • Legg et lag bark over jorda for å holde på fuktigheten og hindre ugress.
Thuja vokser best i fuktig, men veldrenert jord. Når man ofte ser at enkeltplanter er brune og døde skyldes det vanligvis tørke. Med mindre du er innstilt på å vanne annenhver dag og etter hvert tredjehver dag, så legg en dryppslange. Billig, effektivt og greit. Etter noen år har røttene kommet langt nok ned i bakken og evner å finne vann selv.
Likevel er det typisk at thujaen kreperer den første eller andre våren etter planting. Det skyldes at det fortsatt er tele i bakken og at røttene dermed ikke har noe vann å suge opp. Samtidig kommer den sterke vårsola som effektivt tørker ut planten. For å unngå dette må du dekke hekken med strie de første årene – gjerne fra begynnelsen av mars og frem til telen har gått. Det ser ikke vakkert ut, men…
Allerede året etter planting bør du begynne å beskjære langs sidene (ikke mellom buskene). Dette gjør du om våren, når telen har gått i bakken. Bruk en hekksaks og klipp jevnt hele veien og la det skråne inn mot toppen. Dette er også plantens naturlig form de første årene. Å la det skråne mot toppen gjelder for øvrig all hekksbeskjæring, ettersom du da unngår snøbrekk og sørger for at også de nederste greinene får lys. Når det gjelder avkappet kan du bare rake det under hekken. Baret inneholder nemlig spirehemmende stoffer og er et effektivt jorddekke som hindrer ugress i hekken.
Hvis du dropper å beskjære langs sidene vil hekken bli veldig bred og dominerende. Dette er det heller ikke mulig å rette vesentlig opp i senere. Hekken er nemlig brun inni og det er lite sannsynlig at det bryter nye skudd fra gamle stammer og greiner.
Når det gjelder toppen, så vent med å beskjære den til hekken har fått den høyden du ønsker. Tenk på naboene og hvor vanskelig den blir å beskjære hvis hekken blir for høy. Lar du den bli for høy vil du i tillegg få veldig mye skygge i hagen din.
Har hekken blitt for høy eller du overtar en eiendom med en alt for høy hekk så kan du kappe den ned til ønsket høyde. Men jeg lover deg – det blir ikke pent. Det du da må gjøre er å skjære av hovedstammen og satse på at såret på toppen etter hvert vil dekkes av greinene under. Det vil ta tid og vil aldri bli like bra som om det ble gjort riktig i utgangspunktet. Følger du godt opp kan det bli som på dette bildet.
Ingen tvil om at thuja lar seg forme…
Så konklusjonen blir: Plant gjerne thuja, men beskjær helst to ganger i løpet av sesongen for å få den jevn og fin og sørg for at den får tilstrekkelig vann.
Synes du thujahekken likevel er kjedelig har jeg et par tips. Avhengig av om vi snakker om sol eller skyggesiden av hekken kan du plante blomstrende busker i forkant av hekken. Jeg har sett veldig fine kombinasjoner av thuja og hortensia. Hvis du vil ha et mindre stramt inntrykk kan du jo også prøve å plante noe som klatrer i hekken. Klematis kanskje, eller kaprifol?
Du kan også bryte opp hekken med trær. På bildet under ser du innplanting av kollet lind.
Thuja brukes ikke bare som hekk. Holder du den under kontroll kan den også være fin i samplanting med andre vintergrønne busker. Hvorfor ikke prøve kulethuja ‘Danica Globosa’ eller ‘Tiny Tim’ eller den lille voksthujaen ‘Nana’. Den kan også være fin sammen med ulike sypresser, einer og biota.
En stor thuja kan være vanskelig å skille fra en tilsvarende sypress. Er konglene kuleformede og toppen hengende er det en sypress. Er konglene avlange og toppen opprett er det en thuja. Det er i alle fall tommelfingerregelen.
Og ønsker du en vintergrønn hekk og er på jakt etter et alternativ til thuja – vurder barlind. Vakker, frisk, men dyrere i innkjøp…
Lykke til

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website