Trolsk med trollhassel

Trolsk med trollhassel

Trolsk med trollhassel

Trenger du (i likhet med meg) et aldri så lite vårtegn nå i januar, så kan du gå på jakt etter trollhassel. Bitte små gule blomster varsler om lysere tider. De er ikke lette å få øye på, men er helt magiske der de strutter frem rett på kvisten. Og apropos magi – nettopp det at trollhasselen blomstrer om vinteren, har blitt sett på som et guddommelig tegn på magiske krefter. Planten har rett og slett okkult betydning og skal gi beskyttelse mot onde krefter. At trollhasselbusken også har blitt brukt innen urtemedisin er vel derfor ganske så naturlig, noe du kan lese mer om her.
Virginialtrollhassel (Hamamelis virginiana)
Fra høsten og gjennom hele vinteren blomstrer Virgniatrollhasselen (Hamamelis virginiana). Denne vokser vilt i Canada og USA, og bryr seg overhodet ikke om noen kuldegrader. Blir det kaldt krøller blomstene seg sammen, for så å åpne seg igjen når mildværet kommer. Som du ser på bildene er selve begeret delt i fire gule begerblad og disse blir sittende igjen etter at de fire lange kronbladene faller av. Ettersom blomstene er bittesmå, brukes virginiatrollhasselen gjerne som podestamme for sorter med mer oppsiktsvekkende blomstring. Jeg syns likevel virginatrollhasselen er fin i seg selv, akkurat slik det er.
Små, men vakre blomster…
Vurderer du å skaffe deg en virginiatrollhassel bør du plante den lunt i fuktig, humusrik jord, i sol eller halvskygge. Den klarer seg opp til herdighetssone H4 og blir en busk på ca  4-5 meter.
Japantrollhasselen (Hamamelis japonica) kommer senere i blomst og foreløpig er det bare små knopper, der jeg har sett den. Tipper de vil åpne seg i løpet av et par uker, hvis det ikke blir for kaldt og da skal jeg være klar med kameraet. Er du så heldig å ha japantrollhassel kan du jo ta inn noen grener og sette til driving. Driving av blomsterkvist kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Japantrollhassel (Hamamelis japonica)
I tillegg til den gule finnes det ulike sorter i rosa, oransje og lilla. Sjekk Garden Living sin  side her, hvis du vil se fargevariasjoner.
Hold også utkikk etter kinatrollhassel (Hamamelis mollis). Den er bare herdig til H2-3, og kjennetegnes av hårete kvist og purpurrøde begerblad. Den blir bare et par meter høy og passer fint i samplanting med vintergrønne busker.
Har du lyst til å se trollhassel og bor i Oslo, kan du ta deg en tur til Botanisk hage. Der er det en fin samling. Gå fra Tøyen hovedgård (der kafeen er), lirk deg gjennom buegangen på baksiden og på høyre side finner du trollhassel. Men husk brodder – hele parken er bare issvuller akkurat nå.
God helg!
En liten oppdatering 21. mars – Nå blomstrer japantrollhasselen for fullt – se bare her!
Japantrollhassel i full blomst…

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website