Urter på kjøkkenbenken – hvordan få de til å overleve

Urter på kjøkkenbenken – hvordan få de til å overleve

Urter på kjøkkenbenken – hvordan få de til å overleve

Klapper urtene dine sammen etter kort tid på kjøkkenbenken? I så fall er du ikke alene. Verstingene er basilikum, dill og koriander, mens persille, gressløk, timian og salvie er greiere. Følger du mine råd blir det dreis på sakene 🙂
Ikke alltid lett å få urter til å overleve, men disse har jeg hatt lenge…

For en tid tilbake besøkte jeg Ravensborg gård i Asker og jeg lover deg, urteproduksjonen der er helproff. Urtene får optimal vanning, lys og gjødsel, og det skal godt gjøres å etterligne forholdene de er oppvokst med der. Ikke rart urtene får sjokk når de først har stått i butikken noen dager, så blir klemt ned i handleposen vinterstid, før de brutalt klippes i og plasseres på kjøkkenbenken med forventning om videre vekst og trivsel.

Nok lys og nok vann er alfa og omega…
Skal du ha håp om å lykkes gjør du slik:
–  Kjøp spenstige og friske urter. Jo større potte, jo bedre. Sjekk gjerne at røttene er hvite og fine, ikke brune. Pakk urtene inn i papir før du frakter de hjem. Mange urter, som for eksempel basilikum, tåler ikke kulde og må beskyttes, på samme måte som nykjøpte stueplanter og avskårne blomster.
– Fjern plasten og plasser urtene lyst frem til de skal brukes. Den mørkeste kroken på kjøkkenbenken er ikke et egnet sted. Blir de utsatt for direkte sollys vil urtene tørke fort ut og du må virkelig passe på. Har du de i vinduskarmen må du også sørge for at de ikke fryser når du eventuelt lufter.
– De urtene du får kjøpt er sådd alt for tett til å klare seg lenge i samme potte. For å gi urtene bedre plass kan du flytte hele planten over i en større potte og fylle ny jord rundt. Alternativt kan du dele planten i flere deler som du setter i nye potter og fyller jord rundt. Du kan også oppnå det samme hvis du napper opp det du skal spise med rota, slik at det blir bedre plass i den opprinnelige potta til det du ikke skal bruke ennå.
Riv den fuktige jordklumpen forsiktig i flere biter…

 

Napp ut de stilkene du vil bruke, eventuelt plant de over i en ny potte…
– Sett plastpotten i potteskjuler eller i en bolle. Vann aldri fra toppen, men fyll potteskjuler eller bolle med litt vann og la planten suge til seg vann i 10 minutters tid. Vann som ikke er sugd opp må helles av. Her som ellers er det viktig å unngå drukningsdøden. Alternativt fyller du vann i vasken, putter hele plastpotta oppi og lar planten trekke vann inntil du ser at det slutter å boble. Du vanner igjen med noen dagers mellomrom, eller når du ser at urtene begynner å se slappe ut. Husk at urter med store blader trenger mer vann enn urter med små blader. Særlig basilikum og koriander må du vanne ofte.
– Gi gjødsel. Du kan bruke gjødselspinner eller vanlig flytende gjødsel som du bruker til stueplantene dine.
– Bruker du selvvanningspotter med veke og vannbeholder under (for eksempel Eva Solo), må du fjerne plastpotten og plante rett i selvvanningspotten.  Ellers fungerer ikke vannvekene som går fra vanningsbeholderen.
– Når du skal bruke av urtene klipper du rett over vekstpunktene/bladfestene. Dette vil fungere som en form for beskjæring og det vil skyte ut nye skudd. Samtidig unngår du at det blir stående igjen bladløse stilker som uansett vil tørke ut og bli stygge.
Klipp rett over et bladpar…
Når våren kommer kan du plante ut urtene. Vent til det har blitt varmt og fint og bær urtene litt ut og inn de første dagene, slik at de blir herdet og gradvis tilvenner seg sitt nye liv utendørs.
Er du litt ivrig med urter vil jeg anbefale at du sår selv. Fuktig såjord i potte, frø trykkes forsiktig ned på toppen, plastfolie over og så er det bare å vente. Når det spirer fjerner du plasten og setter potten lyst og ikke for varmt. Prikle, det vil si spre spirene i flere potter hvis det har blitt for tett. Superenkelt! Og så klarer de seg bedre og lengre enn de du kjøper – de er tross alt vant til forholdene hjemme hos deg.
Ønsker du mer informasjon om hvordan du bruker og tar vare på de enkelte urtene kan du gå inn på Ravenborgs side her.
Har du lyst til å ta det et skritt videre kan du lese om bygging av pallerkarm her og om min selvvannende kjøkkenhage her.
Synes du ikke det er verdt bryet så kan du jo rett og slett kutte opp de urtene du ikke bruker og fryse dem i en isterningboks med litt vann. Når de tines kan de gå rett i maten, om enn ikke i salaten 🙂

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website