På tide med ei rotbløyte!

På tide med ei rotbløyte!

På tide med ei rotbløyte!

Jeg lover – å jobbe som gartner i 28 varmegrader er ingen spøk! Det er tungt, det er varmt og det krever så absolutt sin kvinne. Med den varmebølgen vi har hatt her nå må vi tenke på veskebalansen – også hos plantene.

Uten vann dør plantene – så enkelt er det. I varmere strøk beskytter plantene seg på ulike vis, men planter som ikke er tilpasset varmt og tørt klima må du ta vare på nå. Du ser at plantene har fått for lite vann når bladene begynner å henge og bli slappe eller gulner. Spalteåpningene har da lukket seg og plantene utsettes for det vi kaller tørkestress. Celleveggene blir ødelagte og ved alvorlig tørke er det ikke sikkert at plantene kommer seg igjen. Ved tørkestress blir også plantene mer mottagelige for sykdom og skadedyr, så det er all grunn til å følge med. Selv om det høres banalt ut får jeg faktisk veldig mange spørsmål om nettopp vanning. Derfor noen kjappe tips i varmen.
Alt som er nysådd må vannes. Så lenge frøet ikke har spirt er det ingen fare, men i det øyeblikk spiren er på vei opp må du passe på. Tørker den ut er løpet kjørt. Unge spirer henter kun veske fra det øverste jordlaget, og det er selvfølgelig også der tørken rammer fortest. Tenk på det hvis du har nysådd plen. En veletablert plen vil klare seg selv om den tørker og gulner litt, men dropper du vanning av nyspirt plen må du rett og slett så frø på nytt. Etablering av plen kan du forresten lese mer om i dette blogginnlegget.
Alt som er nyplantet  av busker, trær, sommerblomster og stauder må også vannes. Så lenge røttene ikke har etablert seg og funnet vegen ned gjennom jordlagene og dessuten utviklet fine nye rothår, så må du sørge for vanning. Du må faktisk følge opp i flere uker og få vanningshjelp hvis du har tenkt deg på en lengre ferie.
Potteplanter må du også passe ekstra på i varmen. Jordvolumet er lite og tørker fort opp. Du må  derfor belage deg på å vanne hver kveld, hvis du ikke har etablert en vanningsløsning. Mitt vanningssystem med bruk av gravkasser kan du lese mer om her.
Så kommer spørsmålet – hvor mye vanning må egentlig til? Svaret er at det er bedre å vanne mye og sjelden enn lite og ofte. Vanner du sjelden vil røttene automatisk søke nedover i jordlagene etter vann, og dermed etter hvert bli mer selvhjulpne. Vanner du hele tiden bare litt i overflaten vil dette ikke skje. Det er derfor mye bedre å gi etablerte planter ei skikkelig rotbløyte innimellom.
For å sjekke hvor mye vann du faktisk har gitt plantene kan du stikke spaden i jorda og se hvor langt ned vannet har trukket. Bruker du spreder til vanning kan det være greit å sette ut et glass der du vanner, og så ser du hvor mange centimeter vann som har kommet i glasset. Da får du erfaring på vannmengden din spreder avgir, for eksempel på en time. Jeg tipper du vil bli overrasket over hvor lite det er og hvor lenge du faktisk må vanne en plen for at vannet skal trenge noen centimeter ned. Det er i alle fall ikke nok å bruke slangen og dusje litt for hånd.
Når det gjelder tidspunktet så er det best å vanne om kvelden. Da reduseres fordampingen og plantene drar bedre nytte av vanningen. Jeg har ofte hørt at vanning i sola gir sviskader på plantene, men det må jeg innrømme at jeg faktisk aldri har opplevd.
Jeg gleder meg til en forsatt varm og solrik sommer, og skynder meg å vanne det jeg kan før det settes inn eventuelle vannrestriksjoner – det bør du også. God helg.

 

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website