Slik lykkes du med vårblomstrende løk

Slik lykkes du med vårblomstrende løk

Slik lykkes du med vårblomstrende løk

Vårblomstrende løk er et must, syns jeg. Tidlig på sesongen kan vi glede oss over ruteliljer, perleblomster, vårkrokus og snøstjerner. Senere kommer narsisser, tulipaner og høyreiste, kuleformede allium. Er vi heldige blir det bare flere og flere for hvert år – juhuu! 
På fagspråket sier vi aldri at en løk plantes – den legges eller settes Her får du noen kjappe tips, som hjelper deg i gang.
De fleste av de vårblomstrende løkene og knollene trenger en kuldeperiode for å komme i blomst og legges derfor i jorda om høsten. Fra august kommer løkene i butikken og det lønner seg å kjøpe tidlig, ettersom kvaliteten kan bli dårligere hvis de oppbevares lenge i høy temperatur. Jo mindre løken er, jo lettere har den for å tørke ut i butikken. Oppbevar heller løken kjølig hjemme frem til den skal i jorda.
Løken bør i jorda noen uker før det kommer frost. Dette for at den skal få tid til å danne røtter og bli mere motstandsdyktig mot kulde og frost. Selv har jeg vært sent ute og brukt spett gjennom isskorpa for å få løken i jorda. Det har gått bra, men er på ingen måte ideelt hvis man skal være sikret et godt resultat.
Har du kjøpt perleblomster, narsisser og så videre i full blomst om våren er det ingen grunn til at de skal kastes når de visner. Ofte står de veldig tett i pottene så jeg løsner løkene forsiktig fra hverandre og graver dem ned på et egnet sted i hagen. Sannsynligvis går det helt fint og du har ingenting å tape.
Alle hagesentre har et godt utvalg av vårblomstrende løk. Prisene varierer, men ofte har det sammenheng med størrelsen på løken. Jo større løken er – jo bedre er kvaliteten, noe som kan være greit å huske på når man sammenligner priser.
Det er også fullt mulig å kjøpe på nettet. Løken er i dvale, og så lenge den er godt pakket og du er kjapp med å hente den på posten, er det ikke noe problem. Du kan jo sjekke ut disse norske nettsidene:
https://www.bakker.com/nb-no/blomster-og-planter/blomsterlok
http://zimtrade.no
https://www.gardenliving.no
Bestiller du gjennom utenlandske løkfirmaer må du forsikre deg om at de sender med et såkalt plantesunnhetssertifikat. Forsendelsen skal da kontrolleres av tollkontor og Mattilsynet. Litt plundrete, men det er blant annet for å unngå at forsendelsen fra utlandet ikke inneholder uhumskheter vi ikke ønsker i Norge.
Er du på ferie i utlandet kan du handle med deg inntil 3 kilo. løk. Det er jo nesten ikke mulig å være på ferie i for eksempel Nederland uten å la seg friste. Husk da at løken må være i dvale, det vil si ikke i potter med jord. Dessuten må du ha den i håndbagasjen.
Ønsker du å vite mer om reglene for import av plantemateriale kan du sjekke her:
Uansett hvilke løk du kjøper så sjekk at de er friske. Løken skal kjennes tørr og fast. Ser du tendenser til mugg eller råte så velg en annen forpakning. Hvis du oppdager at enkelte løker ser dårlige ut etter innkjøp, så må de dessverre sorteres ut og kastes.
Hvis du bare ser for deg at løken skal vare i en sesong kan du kjøpe nesten hva som helst. Vil du derimot at den skal formere seg og komme tilbake år etter år, må du ta hensyn til hvilke forhold den enkelte veksten vil ha. Du må med andre ord ta hensyn til lys- og jordforholdene. Utgangspunktet er at all løk vil råtne dersom den blir stående der det er alt for fuktig. Noen tåler imidlertid litt fukt, slik som klosterklokker og narsisser, mens tulipaner må ha det tørt. Les på pakken eller be hagesenteret om råd hvis du er i tvil.
Når du legger løk kan du bruke spade eller en løksetter. Du kan grave ned løken enkeltvis, eller du kan grave ut et større område der du setter flere løk, før du fyller over jord. Hvilken metode som er mest praktisk kommer an på størrelsen på løken og hvor du skal plassere den.
På løkpakken vil det stå oppgitt hvor dypt du skal legge løken. En tommelfingerregel er at løken skal legges to-tre ganger så dypt som løkens høyde. Dette betyr at jo større løken er, jo dypere skal den. Det er likevel ikke nødvendig å være pinlig nøyaktig når du gjør dette, ettersom løken til en viss grad selv justerer høyden ved hjelp av ankerrøttene. Avstanden mellom løkene står også oppgitt på pakken.
Det er kanskje unødvendig å nevne, men løken legges med løkkaka ned. Tenk på en vanlig spiseløk så vet du at den ene delen av løken har tilløp til røtter og den skal altså ned. Det er ingen krise hvis du legger den gal vei, men det vil da ta lenger tid for løken kommer i blomst. Ønsker du å forlenge blomstringen kan du i og for seg legge annenhver løk opp/ned.
 Løk bilde 4
Det er også mulig å legge løken i en såkalt løkkurv som graves ned i riktig dybde. Poenget med kurven er at det skal være lettere å grave opp løken, dersom du ønsker det. Har du likevel tenkt å la løken stå i jorda og visne ned på stedet er det ikke noe poeng med løkkurv. Det vil da bare være plastsøppel i jorda.
Skal du grave ned grupper av løk og jorda er dårlig så bland gjerne inn litt kompostjord. Du kan også legge litt sand i bunnen av plantehullet. Dette vil bidra til god drenering og forhindre av løken blir stående i for mye fuktighet.
Når løken er ferdig lagt kan det gis en omgang med vann, dersom høstregnet ikke gjør jobben.
Komponere med løk
Å legge løk er enkelt, og det er du selv som bestemmer hvordan du vil det skal se ut. Vilt og naturlig eller stramt og systematisk – det er opp til deg. Likevel vil jeg komme med noen tips. Jeg synes ikke det ser bra ut hvis man planter samme løk på rekke og rad. Det ser fort pjuskete ut, og det ser også rart ut hvis det er enkelte løker som ikke kommer opp i det hele tatt. Jeg lager heller buketter av løk, det vil si at jeg setter minimum 7 like løk sammen. I stedet for å grave ned løken enkeltvis lager jeg da i stedet et hull med ganske stor omkrets og setter løken der.
Vil du ha et naturlig uttrykk kan du bare hive løken utover og grave den ned der den falt. Dette går greit med løk som uansett formerer seg og som derfor aldri kommer til å gi noe stramt og formelt uttrykk uten stadig oppgraving og omplassering.
I stedet for å plante samme løk sammen kan du også blande ulike sorter og ulike farger. Prøv deg frem! Jeg liker å blande løk som er i samme fargeskala for eksempel rosa, hvitt, lyseblått. Alternativt kan du gå for primærfarger i rødt, gult, oransje. Her som ellers kan du tenke på hvilke farger som passer til husfargen – løken kommer tidlig så den vil virkelig synes godt!
Slik steller du løken
For å få blomstring hvert år er det viktig at løken får muligheten til å samle nok kraft. Når løkene har blomstret av fjernes den visne blomsten slik at det ikke brukes energi på å utvikle frø. Resten av bladverket skal helst få visne ned i fred, slik at så mye av næringen som mulig går tilbake til løken. La gjerne bladverket sitte på til det løsner ved et lett napp.  Du kan også gi litt gjødsel i denne perioden slik at løken får en ordentlig matpakke til neste års blomstring.
Visne, gule blader er ikke noe vakkert syn så det kan være fristende å klippe ned hele greia for tidlig. Når jeg legger løk i blomsterbed passer jeg derfor på at det kommer opp andre stauder i nærheten som skjuler det som er avblomstret.
Alternativet er å grave opp hele løken og la den visne ned på en luftig plass, før den graves ned på ønsket sted til høsten. Da kan planting i løkkurv være en fordel, se over.
Litt avhengig hvilken løk det er snakk om kan det uansett være en fordel å grave opp løken med noen års mellomrom. Løken vil da ha satt mye sideløk og det kan bli veldig trangt om plassen. Del løken forsiktig fra hverandre og sett de beste tilbake med anbefalt planteavstand. Skal du ha løken på samme sted som tidligere bør du blande inn godt med ny og frisk kompostjord.  Det overskytende kan du sette et annet sted eller gi bort.
Hvorfor blomstrer ikke løken på nytt – hva skjedde?
Det er rett og slett slik at noen løk er ettårige, mens andre er flerårige. Det er ikke sikkert du har gjort noe galt i det hele tatt. Det som skjer med de ettårige, som for eksempel tulipaner, er at de setter sideløk og at den løken du satte i jorda dør. Da kan det ta litt tid før sideløken har blitt stor nok til å sette blomst og den må få gode forhold. For å få tulipanene til å komme på nytt, bør du derfor grave opp løkene etter at plantene har visnet ned. Finn de beste sideløkene og plant dem på nytt. Da bør du samtidig bytte ut noe av jorda eller blande inn litt kompostjord. Hvis ikke vil blomstringen avta og det vil bare komme opp noen pjuskete blader. Dette gjelder særlig nye, foredlete tulipansorter. Gamle tulipansorter, som vi gjerne kaller botaniske tulipaner, greier seg i mye større grad selv.
Har du ikke tid og tålmodighet til oppgraving og omplanting må du heller satse på mindre arbeidskrevende løk. Narsisser, snøklokker, perleblomster, klosterklokker og krokus klarer seg i mye større grad selv og vil med tiden spre seg godt. Noen av disse er flerårige, det vil si at det kommer opp ny blomst fra samme løk året etter, mens andre setter sideløk som ikke har problemer med å komme i blomst året etter.
Perleblomst
Perleblomst (Muscari armeniacum ‘Atlantic’)
Er det dårlig blomstring kan det også tenkes at løkene har blitt skadet av sopp eller sykdom. Dessverre er det lite å gjøre med det, annet enn å kjøpe nye løker og sette de et annet sted.
Rådyr og løk – namnam
Det er ikke bare vi som elsker løk – rådyr gjør det dessverre også! Og det er så skuffende når de lekreste små tulipanknopper plutselig er borte og bare de grønne bladene står avgnagd igjen. Det er mange triks for å holde rådyr unna hagen, alt fra blodmel (som jeg sverger til) til kraftig chili- og hvitløksavkok. Likevel er rådyrene utrolig tilpasningsdyktige, og det som funket et år behøver ikke å funke året etter. Det beste er derfor å velge løk som rådyrene rett og slett ikke liker. Min erfaring er at rådyr aldri spiser ruteliljer (Fritillaria meleagris), klosterklokker (Leucojum vernum), påske- og pinseliljer, det vil si ulike sorter narsisser eller gule krokus. Prøv derfor disse hvis du har rådyr i nærheten
Har du lyst til å forsøke å legge løk rett i plenen kan du lese mer om det her.
Lyst til å lære mer?
Hageselskapet har gitt ut boken Hageselskapets løker og knoller. Der presenteres 250 løker og knoller for norske forhold. Fine, inspirerende bilder og nyttig informasjon. 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website