Vårblomstrende orientjulerose

Vårblomstrende orientjulerose

Vårblomstrende orientjulerose

Til jul er det hvit julerose (Helleborus niger) som gjelder. Nå når det går mot lysere tider er det orientjulerose (Helleborus orientalis) som er i salg – og jeg elsker den! Det er så mange sorter å velge mellom og i år har jeg gått til innkjøp av vakre ‘Cinderella’. Se bare her…
Helleborus orientalis ‘Cinderella’, med nikkende, fylte blomster.
I Danmark kalles orientjulerosene påskeklokker og jeg synes jo egentlig det er et mye mer passende navn, blomstringstiden tatt i betraktning. Denne planten ligner på julerose, men er høyere og kommer i mange ulike farger, alt fra rosa til dypt burgunder. Noen har fylte blomster, mens andre er enkle. Kronbladene hos ‘Cinderella’ har hvit bunnfarge med rosalilla prikker.
Orientjuleroser finnes i et stort fargespekter.
Den jeg kjøpte er ca 30 cm høy og ruver godt der den står på terrassen og roper på våren. Jeg vet ikke i hvilken temperatur den er drevet fram, så jeg tar den inn om natta frem til den er tilstrekkelig herdet. Om noen dager har den forhåpentligvis blitt vant til kulden, samtidig som stenglene og de vintergrønne bladene har blitt såpass sterke at de tåler litt vind. Ettersom den står ubeskyttet i en potte tåler den ikke alt for mange kuldegrader, så jeg får vel passe på litt, selv om den egentlig er herdig til H5.
Plasser orientjulerosen lyst og gi den vann jevnlig.
Når denne lille skjønnheten er ferdigblomstret skal den få bli med ned på hytta og få et nytt hjem der. Dette er nemlig en staude som vil komme tilbake år etter år hvis den får riktig plassering og stell. Jorda må være næringsrik og gjerne kalkholdig, men pass på at den ikke blir stående der det er for fuktig. Da vil den i likhet med mange andre stauder kunne råtne. Aller best vil den trives hvis den får godt med vårsol når den titter opp av snøen, men samtidig beskyttes mot den brennende sommersolen. Slike forhold finner du for eksempel under busker og trær, der løvverket etter hvert vil gi beskyttelse. Ikke gi opp om det ikke kommer nye blomster det første året – det kan ta litt tid før den finner seg ordentlig til rette.
Orientjulerosen er ikke så glad i å bli delt og liker best å stå i fred på samme sted. Er jeg heldig vil likevel frøene danne nye småplanter av seg selv. Da kan det jo dukke opp nye fargevarianter, ettersom jeg har noen andre sorter der også. Velkomne skal de i alle fall være…
Vårstemning i februar med orientjulerose i krukke.
Orientjulerosen blir stadig mer populær og er et samleobjekt for mange. På Hagemessen, som er i Oslo fra 5.-7. april i år, kommer det garantert til å være mange ulike sorter tilgjengelig. Tar du en titt rundt på hagesentrene vil du også finne orientjuleroser nå. Husk bare på at orientjulerosen er giftig, så hold bikkjer og barn unna.
Har du erfaring med Helleborus, så del gjerne 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website