Vårstell av inneplanter!

Vårstell av inneplanter!

Vårstell av inneplanter!

I den skarpe vårsola avsløres vinterens mange forsømmelser – i alle fall hjemme hos meg. Fingeravtrykk på vinduene, møkk på verandaen og nedstøvete, småtriste inneplanter. Her må det tas grep, kjenner jeg!  Inneplantene mine skal derfor få litt pleie og omsorg og gjøres vårklare og fine. Slik gjør jeg det:
Først sjekker jeg om noen av plantene har fått ubudne gjester jeg må gjøre noe med. Når plantene har stått i stuevarmen i flere måneder er det særlig spinnmidd jeg er på jakt etter. Grums og prikker på undersiden av bladene, kombinert med litt spinn er sikre kjennetegn. Du kan lese mer om spinnmidd i dette blogginnlegget.
Deretter klipper jeg av alle blader som er visne og tørre. At bladene krøller seg sammen og blir brune skyldes ofte naturlig aldring, men kan også skyldes dårlig stell. De kan ha blitt svidd av vårsola i vinduskarmen eller fått for lite vann. Så snart alt det brune er klippet helt bort ser planten straks friskere ut og det blir også bedre forhold for nye skudd.
Min Calathea ‘Dottie’ har nok fått direkte sol – og det skal den jo ikke ha!

 

Det samme gjelder planter med nålete blader som har blitt gule. Rist planten godt og få vekk alt. Bruk saksa hvis det fortsatt henger igjen noe. Det som først har gulnet vil ikke bli grønt igjen – tro meg. Som oftest gulner nålene hvis planten har blitt stående i vann. For at planten skal få puste igjen bør den få ny og porøs jord.

Min kjære har vært ivrig med vanninga mens jeg har vært på ferie og aspargesbregnen er i ferd med å si takk for seg…
Jeg sjekker også om det er på tide med ompotting. De fleste inneplanter har godt av å få en litt større potte en gang i året og dette er en fin tid å gjøre det på. Jeg trekker da planten forsiktig ut av den gamle potten og bruker fingrene til å fjerne den gamle jorda og døde røtter. Så flytter jeg planten over i en ny og litt større potte (alltid med hull i bunnen) og fyller opp med ny frisk jord. Jeg bruker blomsterjord som har en næringssammensetning som er spesialtilpasset inneplanter, ikke hagejord. Det finnes også spesialjord for orkideer og kaktus. Planten plantes i samme høyde som tidligere og jorda trykkes lett sammen, slik at det blir god kontakt mellom jord og røtter. Så får planten en god gjennomvanning før den settes i potteskjuler.
Mulig det er på tide å gi elefantfoten (Baucarnea) en litt større potte.
Dersom planten har blitt for stor går jeg brutalt til verks og deler hele rotklumpen opp i en eller flere biter. Hver bit pottes om i ny potte og får ny jord. Det vil se litt stusselig ut en stund, men etter hvert vil du ha fått nye friske planter. Du kan ikke gjøre dette med alle planter, men mange lar seg lett formere på denne måten. Dette er også en fin tid å ta stiklinger. Hvordan du gjør det kan du lese mer om her. Innlegget er om stauder, men det er de samme prinsippene som gjelder.
Klipp ned stengler som har blitt for lange og bruk de til stiklinger.
Så får plantene en god dusj slik at alt støvet på bladene og eventuelle jordrester forsvinner. Da vil bladenes fine farger og mønstringer komme til sin rett og planten får puste igjen.
Alocasia x amazonica – eller elefantøre som den også kalles – samler lett støv
Ser du at bladene har litt gulaktige mønstringer er det et tegn på at planten har fått for lite gjødsel. Har du pottet om planten kan du vente noen uker med å begynne å gjødsle. Det er jo næring i den nye jorda. Har du ikke tilført ny jord så la det gå rutine i å gi litt flytende plantegjødsel, særlig nå når våren nærmer seg og planten går ut av hvileperioden.
Er det planter som har fått lite lys gjennom vinteren kan du gi de et lite våropphold på et lysere sted nå. Du skal se at vekster som sturer litt vil komme seg fint med litt ekstra stell og lys – akkurat som oss 🙂
Planter som har stått i mørke rom kan gjerne få litt lys nå…

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website