Tørkedøden

Tørkedøden

Tørkedøden

Puhhh – å komme hjem fra påskeferie kan være en nedtur på så mange vis. Utpakking, klesvask og døde planter… Her hos meg har påskesola stekt inn gjennom vinduene, noe plantene bærer kraftig preg av. Ikke vet jeg om krydderurter, chili og storbladete grønnplanter kommer til å klare seg etter denne tørken, men nå har de i alle fall fått vann.
Ikke alle har hatt en god påske 🙁
Jeg ser også at sola har tatt kraftig på de vintergrønne plantene jeg har i store kasser ute på terrassen. Barlind, einer og buksbom ser faretruende brunsvidde ut. Saken er nemlig den at det fortsatt er mye is/tele i kassene og plantene får da trukket lite vann opp gjennom røttene. Når sola samtidig varmer, fordamper det lille som er av vann i plantene. Det er derfor akkurat nå du risikerer at de vintergrønne tørker ut og sier takk for seg. Du har vel sett hvordan unge thujahekker blir om de ikke blir tatt vare på om våren? Nettopp – brune og fæle. Thuja kan du forresten lese mer om her.
Og det er ikke bare i kasser dette er et problem. Også på bakkenivå er vårtørke et problem. Etablerte planter med dype røtter er ikke så utsatte, men unge vintergrønne må få litt ekstra omsorg. Derfor er det ingen vei utenom – de må få litt solbeskyttelse noen uker. Pakker du plantene inn i strie så er mye gjort. Da får de litt skygge og tørkeproblemet blir mindre. Vakkert er det ikke, men jeg trøster meg med at strien ikke skal være på så lange.
Slett ikke vakkert…
Greier du å få vannet litt også er det supert. Snøsmeltingen gir selvsagt også vann, men kjenner du at jorda er knusktørr så hjelp litt til.
Jeg vet jeg er ute i seneste laget, men neste år – da skal strien på mye tidligere. Tror jeg 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website