Vierhortensia – sjekk den blomstringen!

Vierhortensia – sjekk den blomstringen!

Vierhortensia – sjekk den blomstringen!

Hvis du tar en titt inn i hagene rundt omkring akkurat nå får du kanskje øye på noen flotte busker, dekket av store, hvite baller. Da er det antagelig vierhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) som står i full blomst. Jeg knipset bare litt med mobilen nå i ettermiddag så billedkvaliteten er ikke helt topp, men likevel…
Vierhortensia ‘Annabelle’ i full blomst.
Vierhortensia, eller buskhortensia som noen også kaller den, kommer med grønn/hvite knopper i slutten av juli, og knoppene utvikler seg etter hvert til store blomsterhoder. Hver blomst blir opp til 30 cm bred – ganske så iøynefallende, rett og slett. Blomstringen varer til langt ut i september/oktober, så dette er virkelig en busk som gjør mye ut av seg i høsthagen.
Vierhortensiaen har snøballformede blomster og store grovtannede, eggformede blader som er motstilte.
De store blomsterhodene gjør at busken kan være litt sårbar for kraftig regn. Det kan derfor være lurt å gi busken litt støtte, slik at den ikke flater helt ut. Alternativt kan du plante den sammen med andre busker som hjelper til å holde den oppe. Eller kanskje aller best, plant den slik at den skjermes av en trekrone. Pass bare på at den ikke blir stående for tørt. Da vil du se at bladene blir slappe og at hele busken nærmest roper etter vann.
Vierhortensiaen kan trenge litt hjelp for å holde de store blomsterhodene oppe.
Mange skjærer denne busken ned til 15-20 cm om våren. Det går helt fint, ettersom vierhortensiaen blomstrer på årsskudd, det vil si på de greinene som kommer opp i løpet av sommeren. Vil du at greinene skal bli litt mer vedaktige og dermed mer robuste kan du droppe å beskjære så mye. Den blomstrer nemlig også på det vi kaller gammel ved, det vil si greiner fra tidligere år. Ingen grunn til vårstress om du har denne med andre ord. Det holder å skjære bort det som er brukket av snøen eller frostskadet. Skulle du ha lyst til å få flere vierhortensia kan du ta stiklinger både av urteaktige og halvmodne kvister. Ellers er vierhortensia ‘Annabelle’ steril og kan ikke by på mer enn noen rotskudd.
Vierhortensia blir et par meter høy og like bred og greier seg fint til herdighetssone H5.  Den stiller ingen spesielle krav til jorda, men trives best med næringsrik jord som holder godt på fuktigheten. Den er heller ikke så nøye på om det er sol eller halvskygge så lenge den ikke blir stående der det er aller mørkest. Når det gjelder sykdom og skadedyr er vierhortensia en robust og fin busk, som ikke er nevneverdig plaget.
Har du lyst på vierhortensia kan du bruke den som lav hekk, i forkant av buskgrupper eller la den stå for seg selv som et blikkfang. Jeg synes det er aller best når den plantes sammen med busker som blomstrer tidlig, slik at du virkelig får forlenget blomstringssesongen. Hos meg er den for eksempel plantet sammen med rododendron, og det ser ut til at den også tåler at jorda er litt sur. Gir du den stor nok potte og passer på med vanningen klarer den seg nok på terrassen også.
Under et beskyttende tre…
Og du, skulle vierhortensiaen din knele i høstregnet så plukk inn. Vakrere bukett skal du vel lete lenge etter. Vil du lese mer om hortensia har jeg skrevet om vanlig hortensia her, klatrehortensia her og syrinhorensia her. Det finnes andre høstblomstrende busker også, for eksempel buskmure som du kan lese om her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website