Vinterlagring av løker og knoller

Vinterlagring av løker og knoller

Vinterlagring av løker og knoller

På plantesenteret er hyllene fulle av løker og knoller om våren, klare til å settes i jorda. Noen kommer igjen år etter år uten videre innsats. Andre må graves opp om høsten og oppbevares frostfritt gjennom vinteren, for så å plantes ut igjen om våren. Før du handler må du derfor tenke igjennom hvor mye jobb du ønsker å legge i det. Alternativt kan du glede deg over den blomstringen du får gjennom sesongen og heller kjøpe nye knoller og løker neste år.

Georginer, gladioler og begonia er eksempler på løker og knoller som ikke greier seg gjennom vinteren ute her hos oss. Den første frosten på georginene er et vakkert syn, men så snart sola har smeltet rimlaget klapper blomsten sammen og sier takk for seg. Da må knollen graves opp før telen går i bakken og tar livet av den.
Løker
Her jobbes det!
Bruk et greip for å få den underjordiske knollen opp mest mulig uskadet og rist av all overflødig jord. Er det vanskelig å fjerne all jorden kan knollen spyles. Etter oppgraving klippes bladverket ned til ca 10 cm.
For å hindre utvikling av sopp og råte må knollene og løkene legges til tørk etter at all jord og skitt er fjernet. Tørketiden avhenger av størrelsen, men et par uker på et tørt og luftig sted vil vanligvis være tilstrekkelig. Så må alt som er råttent, sykt eller ser skadet ut kastes, slik at eventuell sykdom ikke sprer seg.
 løker3
Det er ikke alltid lett å skille løkene og knollene fra hverandre så merking må til. Noter navn, farge, høyde og blomstringstid så blir det lettere å finne den beste plasseringen neste vår. Har du likevel gått i surr er en tommelfingerregel at jo større løken er, jo høyere blir blomsten.
Når løkene og knollene er renset og merket, legges de til oppbevaring i kurver, esker eller papirposer i et lag med sand eller torvstrø. Du kan også bruke avispapir eller kaninstrø. Oppbevaringsrommet må være tørt, luftig, mørkt og kjølig.  En kjellerbod eller loftsbod kan egne seg godt, dersom temperaturen ligger på mellom 5 og 10 grader. I løpet av vinteren er det lurt å ta en titt for å sjekke at alt er som det skal være. Fjern alt med tendens til mugg og sopp og gi en liten dusj hvis det hele ser for inntørket ut. Imens kan du jo glede deg til våren og planlegge sommerens blomstring.
Penger å spare her folkens, så har du tid så kan du jo finne frem spaden 🙂
Er du interessert i å lese mer om hvordan du legger vårblomstrende løk kan du lese mer om det i dette blogginlegget.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website